Friendship
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

This is a forum about friend ship..Ovo je forum o prijateljstvu...

PrijemPortalLatest imagesTražiRegistruj sePristupi

O prijateljstvu...

Ići dole 
2 posters
AutorPoruka
It's ana bitch?
Admin foruma!!!
Admin foruma!!!
It's ana bitch?

Broj poruka : 574
Datum upisa : 29.07.2009
Godina : 29

O prijateljstvu... Empty
PočaljiNaslov: O prijateljstvu...   O prijateljstvu... Icon_minitimeSub Avg 01, 2009 3:07 am

Sta je to prijateljstvo?

*

Jedan je pesnik rekao kako prijateljstvo traje duže od ljubavi.
*

Narodna poslovica kaže: brata ti rodi majka, prijatelja moraš tražiti sam.
*

Čovjek kreće na životni put i na tom putu mu je najvažnije naći prijatelja.
*

Budi mi prijatelj - to ide brzo, kao zasaditi drvo. Ali prijateljstvo je voće koje sporo dozreva i traži veliku negu. Prijatelj je onaj s kime ne trebaš ići na sud da bi tražio pravdu.
*

Moj najbolji prijatelj je onaj ko mi želi dobro radi mene.
*

Na svijetu postoje samo dve doista velike vrednosti: smeh i prijateljstvo.
*

Kolega nas ceni radi vrlina, a prijatelj nas voli onakve kakvi jesmo.
*

Prijateljstvo je kao i novac: lakše ga je steći nego sačuvati.
*

Kad radost delis sa prijateljem, ono se povećava, a kad tugu delis sa prijateljem, ona se smanjuje. Prijatelj je carobnjak koji udvostručuje tvoju radost i prepolovljuje tvoju tugu.
*

Život se sastoji od dva dela: jedan deo gradimo sami, a drugi deo grade prijatelji koje smo izabrali.
Svako je na tvojoj strani kad si dobro. Kad nisi dobro, onda je uz tebe samo pravi prijatelj.
*

Prijateljstvo, kao i brak, ovisi o tome da zaboraviš i oprostiš i ono što se nikada ne zaboravlja i ne oprašta.
*

Među nama nema stranaca. Ima samo prijatelja koji se poznaju i prijatelja koji se još nisu sreli.

Postawljate i wi
Nazad na vrh Ići dole
It's ana bitch?
Admin foruma!!!
Admin foruma!!!
It's ana bitch?

O prijateljstvu... Empty
PočaljiNaslov: Re: O prijateljstvu...   O prijateljstvu... Icon_minitimeSub Avg 01, 2009 3:08 am

Ovo je priča o dvojici prijatelja koji su se
šetali zajedno po pustinji.
Odjednom po putu su se počeli raspravljati i
jedan je udario drugog.
Udareni se osetio povredjen, ali bez reči
napisao je ovo na pesku.
"DANAS SAM DOBIO UDARAC OD MOG NAJBOLJEG PRIJATELJA"

Produžili su tako sve dok nisu našli jednu oazu
gde su se odlučili okupati.
Onaj što je dobio udarac zamalo da se nije udavio
kupajuci se, ali život mu je
spasio onaj drugi. Kad je došao sebi taj što se
umalo nije udavio, urezao
je na jednom kamenu:
"DANAS MI JE MOJ NAJBOLJI PRIJATELJ SPASIO ŽIVOT!"

Prijatelj koji je udario svog najboljeg
prijatelja pitao ga je: "Kada sam te udario - ti
si napisao na pesku, a sad urezuješ u kamen -
Zašto?"
Prijatelj mu je odgovorio: "Kad neko napravi
nešto loše, to trebamo zapisati na
pesku da bi vetrovi izbrisali, ali kad neko
uradi dobro, to trebamo izgravirati na
kamenu da ga ništa ne može izbrisati!"
NAUČI SE DA ZAPISUJEŠ "RANE" NA PESKU, A
"SREĆU" UREŽI U KAMEN.
Nazad na vrh Ići dole
It's ana bitch?
Admin foruma!!!
Admin foruma!!!
It's ana bitch?

O prijateljstvu... Empty
PočaljiNaslov: Re: O prijateljstvu...   O prijateljstvu... Icon_minitimeSub Avg 01, 2009 3:30 am

Neki covek,njegov konj i pas su putovali drumom.Kad su se zadesili pored jednog ogromnog drveta,udari grom i sve ih pokosi.Ali,covek jos ne shvativsi da je napustio ovaj svet,nastavi put sa svoje dve zivotinje.Nekada je,naravno,i mrtvima potrebno vremena da uvide sta ih je snaslo.
Put je bio dug i tezak.Stalno su se penjali uzbrdo,po suncu koje je peklo.Bili su premoreni,znojavi i zedni.Iza jedne okuke ugledase velelepnu kapiju,svu od mermera,koja je vodila na trg poplocan zlatnim plocama.Nasred trga stajala je cesma iz koje je tekla kristalno bistra voda.Putnik se obrati cuvaru na ulazu:
"Dobar dan"-rece.
"Dobar dan"-odvrati strazar.
"Koje je ovo ovako lepo mesto?"
"To vam je Nebo"
"Sreca sto smo stigli na Nebo,jer umiremo od zedji"
"Mozete da udjete slobodno i da pijete do mile volje"-rece strazar i pokaza na cesmu.
"Ali moj konj i pas su takodje zedni"-rece covek.
"Zao mi je,zivotinjama je ulaz zabranjen"-odvrati strazar.
Covek je bio strasno razocaran,jer ga je morila strasna zedj,ali nije hteo sam da pije.Zahvalio se trazaru i nastavio put.Jos dugo su tako svo troje hodali uzbrdo,kad naidjose na drugu kapiju.Ovog puta,ona je bila trosna i oronula.Od nje je vodila zemljana staza oivicena drvecem.U hladu,ispod jednog drveta,lezao je neki covek sa sesirom natucenim preko lica,verovatno zadremao.
"Dobar dan"-rece mu putnik.
Covek samo klimnu glavom.
"Strasno smo zedni,ja,moj konj i moj pas".
"Tamo u steni ima jedan izvor gde mozete da pijete do mile volje"-rece covek pokazujuci prstom i pravcu izvora.Covek,konj i pas odose do izvora i utolise zedj.
Kada se vratise,putnik se zahvali coveku.
"Dodjite kad god hocete"-odgovori covek.
"Samo jos nesto da vas priupitam..Kako se zove ovo mesto?"
"Nebo".
"Nebo?Ali strazar ispred mermerne kapije mi je rekao da je ono Nebo".
"Ono nije Nebo,ono je Pakao".
Putnik je bio zbunjen:
"Treba da im zabranite da se koriste vasim imenom.Taj lazni naziv sigurno stvara veliku zbrku."-zakljuci putnik.
"Ni govora,naprotiv!Oni nam cine veliku uslugu.Jer tamo ostaju svi oni koji su u stanju da iznevere najbolje prijatelje"-uzvrati covek.
Nazad na vrh Ići dole
It's ana bitch?
Admin foruma!!!
Admin foruma!!!
It's ana bitch?

O prijateljstvu... Empty
PočaljiNaslov: Re: O prijateljstvu...   O prijateljstvu... Icon_minitimeSub Avg 01, 2009 3:50 pm

...Vaš je prijatelj zadovoljenje vaših potreba.
On je vaše polje koje zasijavate s ljubavlju, a žanjete sa zahvalnošću.

On je vaša trpeza i vaše ognjište.
Jer dolazite k njemu gladni, i ištete od njega spokoja.

Kad vaš prijatelj iznosi svoje mišljenje, ne bojite se reći "ne", niti se suzdržavate od "da".

I kad on ćuti, vaše srce ne prestaje osluškivati njegovo srce;

Jer, bez reči, u prijateljstvu, sve se misli, sve čežnje, sva iščekivanja rađaju i dele s radošću koja se ne izvikuje.

Kad se opraštate s prijateljem, ne žalostite se;
Jer, što najviše volite u njemu, može biti jasnije kad je odsutan, kao što je planina planinaru jasnija iz doline.

I neka u prijateljstvu ne bude druge svrhe osim produbljivanja duha.

Jer, ljubav koja ne traži ništa drugo do objašnjavanja vlastite tajne nije ljubav nego bačena mreža: hvata samo što je beskorisno.

I neka vaše najbolje bude za prijatelja.
I ako mora upoznati vašu oseku, neka upozna i vašu plimu.

Jer, šta vam je prijatelj ako ga tražite da s vama ubija vreme?

Potražite ga uvek da oživite vreme.
Jer, njegovo je da vam ispuni potrebu, a ne prazninu;

I neka u slatkoći prijateljstva bude smeha, i deobe radosti.

Jer, u svežini sitnica srce nalazi svoje jutro i okrepljuje se.

Nazad na vrh Ići dole
It's ana bitch?
Admin foruma!!!
Admin foruma!!!
It's ana bitch?

O prijateljstvu... Empty
PočaljiNaslov: Re: O prijateljstvu...   O prijateljstvu... Icon_minitimeSub Avg 01, 2009 3:51 pm

**. No 1 Vjerujem da su prijatelji poput andjela koji nas podignu kada naša krila zaborave letjeti!

**. van konkurencije Najbolji prijatelj je: Kad ga ostavis sa svojom golom zenom sa dignatim kurcem u krevetu a on da je ne dirne.

**. van konkurencije extra Pravi te prijatelj povrijedi samo jedanput i to onda kad umre...

59. Prijatelj se lako nade kad se peva i veseli, ali kad ti tonu lade vidiš ko ti dobro želi.

58. 1000 je suza u mojim ocima bilo.1000 je zelja koje mi zivot nije ispunio...malo je prijatelja koje trebamo svi,a jos manje takvih kao sto si ti!!!

57. Nasmeši se kad me vidiš, ostanemo Prijatelji. Jer niko ne zna sta smo hteli, jer niko ne zna sta smo bili... Ostanemo Prijatelji...

56. Naše je prijateljstvo poput dvorca od peska: teško ga je izgraditi, lako uništiti, prekrasno obnoviti!

55. Prijatelji su kao gromobrani - dok ne pocne oluja ne mislimo dovoljno na njih.

54. "Mnogi ljudi ce ti prolaziti kroz zivot, ali samo pravi prijatelji ce te voljeti i ostaviti trag u srcu."

53. Prijateljstvo je sreca, prijateljstvo je ljubav, prijateljstvo jae vjernost, prijateljstvo je ............................... NESTO NEOPISIVO!!!!!

52. Prijateljstvo, su zvijezda koje život krase..... zato ih treba cuvati da se nikad ne ugase!!!!!!!!

51. Nikoga ne možeš natjerati da te voli. Jedino što možeš uciniti je da dopustiš biti voljen. I nije najvažnije što imaš na putu života vec koga imaš na putu života.

50. Za prijateljstvo neznaš da ga imaš dok ga ne izgubiš.

49. Tisucu je suza u mojim ocima bilo, tisucu je želja koje mi život nije ispunijo, malo je ljubavi koju osjecaju svi, malo je PRIJATELJA KAO ŠTO SI TI!!!

48. Prijatelite sluzat za koga ke imas los den da go rasipes i nivniot samo zatoa sto tie toa ke go sakaat.

47. Jedan prijatelj nije malo, a 1000 nije puno.

46. Pogledaj me barem jednom, ispuni mi ovu želju, jer ja te još uvijek volim moj najbolji prijatelju.

45. Ako se ikad sretnemo, pružit cemo ruke kao prijatelji stari. Dignut cemo cašu za one koji se vole, jer mi to nismo znali.

44. A ko te netko pita od naše lubavi šta smo hteli, ti im reci da smo boli najbolji prijatelji.

43. Prijateljstvo je poput kule od pijeska. Teško ga je sagraditi, a lako izgubiti! Za Hanu! )

42. Nase prijateljstvo mi toliko znaci-kad se ti places i ja se placem, kad se ti smijes i ja se smijem, kad ti skocis s zgrade ja pogledam dolje i opet se smijem!

41. Nemoj me zaboraviti niti kada odeš daleko, kada sjecanja izblijede i kosa posijedi, sjeti se mene i moje recenice: SAMO PRIJATELJ COVJEKU NAJVIŠE VRIJEDI! )

40. Kad si mi bio prikjetelj bio si mi prijetelj, kad smo se rastali zasto si mi posto Neprijetelj???

39. Tolko na svjetu ljudi a prijatelja nemam .... Mozda i bolje ovako jerbo svako samo zlo sprema !!!

38. Kad zelite snekim da se druzite prvo ga iskusajte kakav je, prije nego mu tajne otkrijete!!

37. 1000 je suza u mojim ocima bilo, 1000 je zelja koje mi zivot nije ispunio, malo je ljubavi koju osjecaju svi, a još manje takvih prijatelja KAO STO SI TI!

36. Vrijeme ide, sta nam zivot znaci, zajedno bi bili i bolji i jaci, ali zivot nisu snovi puni zelja, do smrti u meni imas prijatelja...

35. Ako ti ikad gorko zaplace oko, ako te neko povrijedi duboko, ako ti ikad zadrhti dusa, ako nema ko da te slusa, ako ikad vrisnes u snu, nazovi me i ja bicu tu!

34. Meni mozes reci sve, sve tajne i sve strahove, ljubavi bolne i srusene sne, meni mozes priznati sve, i kada si sretna i kada te boli, znaj da te tvoja drugarica voli.

33. Muško i žensko nikad nemogu biti prijatelji... samo se mogu jebavati!

32. Kad god sam te trebao bio si tu, ali na ovom svjetu je tolko dusmana da nam prijateljstvo razvaljuju.

31. Kad god tebe i mene nema, drugima smo najveca tema. Zele da nas raskinu hoce da nas ukinu.

30. Ako ti nista neznacim ja, bar me ne jebi sa svijuh strana. Srce najvise pati kad prijatelja nemoze da shvati.

29. Kad god tebe i mene nema, drugima smo najveca tema. Zele da nas raskinu hoce da nas ukinu.

28. Ako ti nista neznacim ja, bar me ne jebi sa svijuh strana. Srce najvise pati kad prijatelja ne moze da shvati.

27. Hej ba zasto se nejavis nekada ti znas moj broj prijatelju moj.

26. M.O. možda je ludo da te volim, možda ponizno da za ljubav molim al´jednog dana kada shvatiš rijeci moje saznat ceš da si izgubio nešto što je moglo biti tvoje!

25. Ako jednom budes sam, ostavljen i slomljen zivotom, ako ti suze poteku niz lice, ako se u svemu razocaras, uvijek cu bit uz tebe, jer moje je ime PRIJATELJ!!!

24. Kad covjek na los karakter promjeni od njega treba bjezati i samoga pustiti dok neshvati sta prijateljstvo znaci.

23. Prijetelja nemas danas, trazi se kod neprijetelja spas!!!!

22. Nedruzim se niskim jer sam lud da trazim nekoga nemam kud!!

21. Prijatelja lako nac sve jedan do drugoga samo cekaju nekoga. Koga ce u propast dovest i sa sobom u sramotu odvest.

20. Kad god sam te trebao bio si tu, ali na ovom svjetu je tolko dusmana da nam prijateljstvo razvaljuju.

19. Prijateljsto zlato vrjedi i zato budi iskren i ne stedi!!

18. Ne zelim, sa tobom da budem prijatelj, ...sa tobom zelim ljubav, pa da ona preraste u prijateljstvo, a da ljubav opet ostane!!!

17. COVJEJ JE BOGAT ONOLIKO KOLIKO IMA PRIJATELJA.

16. 1000 je suza u mojim ocima bilo, 1000 je zelja koje mi zivot nije ispunio... Malo je ljubavi koju osjecaju svi, a jos je manje prijatelja takvih kao sto si TI.

15. Ljubav je slijepa, prijateljstvo se trudi da nista ne vidi.

14. Koja je razlika izmedju kucnog prijatelja i prijatelja kuce?? Prijatelj kuce dodje kad hoce a kucni prijatelj "HOCE" kad dodje!

13. Jedna munja ne znaci nista na nebu u kojem su urezane godine, snovi i druženja, jer ljubavi dolaze, bivaju i gube se, a prijatelii traju kao i vjecnost... PUSA!

12. Prijateljstvo je kao ptica u kavezu, ako ne paziš na nju odletjet ce!

11. Ljubav je velika, ali prijateljstvo je još vece. Ljubavi dolaze i odlaze, a samo pravi prijatelji ostaju!

10. Prijateljstvo je kao cvijet, ako ga ne njeguješ uvenut ce!

9. Kad ti se jebe on ti se ponudi (najbolji prijatelj).

8. Nocas se nebo za oluju sprema, toliko ti toga želim reci ali tebe nema. Opet ce padati one ljetne kiše, kako da ti kažem da od PRIJATELJSTVA ŽELIM VIŠE?

7. Rodbinu dobijas od boga a prijatelje biras sam, tako ti bog da priliku da vidis kako si glup!!!!!!

6. Najbolji prijatelj se poznaje u nevolji!

5. "Mnogi ljudi ce ti prolaziti kroz zivot, ali samo pravi prijatelji ce te voljeti i ostaviti trag u srcu."

4. Ljubav i prijateljstvo dvije su lijepe rijeci al je oboje tesko steci. Zato prijateljstvo pruzaj svima, a ljubav samo voljenima.

3. Prijateljstvo je zlatna žica prekida se i nestaje navezat se opet može al cvor uvijek ostaje.

2. Rec prijateljstvo lako je reci, al´ pravog prijatelja teško je steci.

1. Prijatelj se lako nade kad se peva i veseli, ali kad ti tonu lade vidiš ko ti dobro želi.
Nazad na vrh Ići dole
It's ana bitch?
Admin foruma!!!
Admin foruma!!!
It's ana bitch?

O prijateljstvu... Empty
PočaljiNaslov: Re: O prijateljstvu...   O prijateljstvu... Icon_minitimeSub Avg 01, 2009 3:55 pm

Prijateljstvo sta to bese…
Ponekad je tesko naci prave reci.Onda kada mi je tesko,kada izgubim poverenje u sebe,tada mi treba prijatelj.U zivotu sam se mnogo puta razocarala u prijatelje,bar sam ih ja tako smatrala.Veliki sam emotivac,mada oni koji me poznaju,nikada to ne bi rekli.Imala sam prijatelja,on mi je mnogo znacio.Prijalo mi je njegovo drustvo,sale i u njemu sam trazila oslonac za sve.Okolnosti su se promenile,ne kod mene,vec kod njega.Tada sam se osetila suvisna.Sve se promenilo.Nema vise nasih razgovora,SMS poruka,nasih sala a meni to mnogo nedostaje.Neki me pa ubedjuju da to nije tako,ali tako mi nedostaje da me pozove da me pita kako sam,(jer prijatelji su ljudi koji te pitaju kako si,i sacekaju odgovor)sta ima novo,kada zna da mi je tesko,a zna!Neki su mi rekli da ga zaboravim,da oprostim,ali mi niko nije rekao kako.Za mene je prijateljstvo kada se posvadjamo i odlucimo da je kraj,a onda ostavimo sa strane nas ego i kazemo TREBAS MI.Obican prijatelj ocekuje da ti njemu budes na usluzi,a pravi…Mozda sam ja previse ocekivala?
Nazad na vrh Ići dole
It's ana bitch?
Admin foruma!!!
Admin foruma!!!
It's ana bitch?

O prijateljstvu... Empty
PočaljiNaslov: Re: O prijateljstvu...   O prijateljstvu... Icon_minitimeSub Avg 01, 2009 3:57 pm

Koliko često postavljate sebi pitanja o iskrenosti vaših prijateljstava? Razgovarate li sa svojim prijateljima o tome? Da li su u pravu oni koji kažu da muško-ženska prijateljstva, ali ona prava, postoje, ili oni koji kažu da ne postoje? Da li naše deke preteruju kada kažu da 3, 4 sata dnevno koje provedemo za kompjuterom možemo lepše i korisnije da iskoristimo napolju, sa ljudima, šetajuci ili razgovarajuci uz kafu ili čaj?

Pomalo zbunjena činjenicom da jedan tako opšt pojam kao što je prijateljstvo ljudi tako različito doživljavaju, vaša reporterka rešila je da se obrati dvema generacijama, sa različitim iskustvima, i različitim vremenom u kome je to iskustvo građeno.

Miljana i Ratko imaju 16 i 17 godina, Minadir i Suzana 55 i 43. Prirodno je što oni imaju različite odgovore na pitanje: da li iskreno prijateljstvo postoji i šta pod tim izrazom podrazumevate?

"Mislim da ne postoji iskreno prijateljstvo, jer sam se nekoliko puta razočarala u osobe za koje sam mislila da su mi iskreni prijatelji. Zapravo, postoji možda, ali je opšte poznato da je jako retko." - kaže Miljana. Ratko smatra da ti je iskreni prijatelj ona osoba koja je sa tobom i u dobru i u zlu, kad ti je najlepše i najgore, kojoj uvek želiš prvoj da se poveriš, da sa njom razgovaraš, i da takve osobe postoje u njegovom životu...

Da li bi njih dvoje, na primer, mogli biti iskreni prijatelji? Mogli bi, jer oboje veruju u muško ženska prijateljstva. "Da, muško-ženska prijateljstva postoje, to je činjenica, jer je normalno i neosporivo da neke stvari mogu da kazem drugarici, a drugu ne mogu... ", prica Ratko. A Miljana je sigurna da u muško-ženskim prijateljstvima nema rivaliteta, zavisti i ljubomore, kao među osobama istog pola, i zato tvrdi i da su ona čvršća i jača od žensko-ženskih ili muško-muških prijateljstava. Njen vršnjak ne bi se u potpunosti složio, makar za muško-muška, jer kaže da ipak misli da se osobe istog pola bolje razumeju.

Suzana, sa aspekta iskusnije žene, tvrdi: "Mentalni sklopovi muškarca i žene se razlikuju, tj. dopunjuju - ponekad nam treba mišljenje nekoga ko drugačijim očima gleda na svet, a u koga imamo potpuno poverenje... ". Ona misli da ova prijateljstva imaju duži rok trajanja i da su jako stabilna. „Možda i ne mora uvek da znaći da su čvršća od žensko-ženskih, muško-muških, ali su stabilna. Žene imaju potrebu da se viđaju svaki dan, da budu u toku sa dešavanjima u životu one druge... Ako taj uslov nije ispunjen, kao da to više nije to... U muško-ženskim prijateljstvima vreme koje protekne od viđanja do viđanja ne utiče toliko", kaže Suzana.

Razlike u ovim mišljenjima postoje, ali vidimo da svo troje ipak veruju u muško-ženska prijateljstva. Minadir smatra da je čovek socijalno - seksualno biće i da su ona svakako, uvek, hod po samoj ivici... Njegov stav upotpunili bi i neki momci koji su učestvovali u jednom istraživanju na ovu temu i koji kažu da je potpuno prirodno i normalno osećati privlačnost ka svojim drugaricama, i da ako se već razumeju, podržavaju, zašto ne bi imali i nešto više? Ovo istraživanje je, inače, obavljeno na uzorku od 419 mladih iz beogradskih srednjih škola i fakulteta. Apsolutna većina ispitanika veruje u mogućnost muško-ženskog prijateljstva – procenat se kreće od 73% muških studenata do čak 84% srednjoškolki.

Kada je reč o razlici između druženja nekad i druženja danas, i vrsti uticaja koji tehnologija na to ima, to je tema o kojoj se u poslednje vreme često raspravlja. Da li je sav taj napredak tehnologije zapravo dobar po nas kao socijalna bica? Tačno je da se mnogo brže upoznajemo (ali, da li se zapravo stvarno upoznajemo?!), koliko vremena onda provedemo zajedno, jednostavno sedeći jedni pored drugih, posmatrajuci kako taj neko podiže šoljicu iz koje pije kafu, kako drži cigaretu, kako namešta svoju kosu... Kako on jednostavno biva ON. To su potpuno banalne, a tako prirodne stvari. To je nešto čega je ranije bilo mnogo više. Ljudi su i ćutali zajedno, ali su bili zajedno, i bilo im je prijatno. „Šta se desi i kako se osecaš ako na chatu ni jedno od vas dvoje 15 minuta ne otkuca ništa“, pita nas jedna psihološkinja.

Suzana nas upozorava: "Opšti utisak je da je komunikacija neverovatna, rasprostranjena... Sa nekim možes da stupiš u kontakt bilo kad, bilo gde da je... Veoma lako! Ali to je samo tehnika. To je sve površno i beznačajno, lišeno emocija u potpunosti. Kratkotrajno. Služi da ljudi ubiju vreme. I služi za zloupotrebu. Lako je isfolirati nekoga –prevariti ga! Ne možes da budee drustveno biće ako ne izađes na ulicu, negde, bilo gde. Nisi društveno biće ako sediš sam u sobi, ispred TV-a ili za kompom... Gubi se čar ljudskog kontakta."

A ta čar se verovatno ogleda u tome sto neke ljude počnes da prepoznajes po koraku, po smehu... Verovatno to učini vreme koje provedete skupa, i taj neko ti je sigurno blizak...

Je li sve ovo možda i tabu tema? Mislite da ljudi zaista otvoreno razgovaraju o ovome među sobom? Da li je o tome uopšte potrebno razgovarati, vrede li reči nešto u ovom slučaju, ili jednostavno treba dokazati delima u šta verujemo i koje mišljenje zastupamo?

To dokazivanje, mnogo bismo lepše mogli nazvati negom! Prijateljstva je potrebno negovati, oko toga se svi slažu. Neki kažu svakodnevno, neki smatraju da je u zrelom dobu dovoljno da tvoj prijatelj kraj tebe bude kad osetiš potrebu i obrnuto. Moraš da daješ sebe isto onoliko koliko očekuješ da on tebi pruži sebe, u svakom pogledu.

Da li biste jednom mogli da sastavite formulu za sticanje iskrenog prijatelja i bivanje istog? Da li biste je primenjivali? Da li vam je zapravo stalo da kraj sebe imate osobu u tom svojstvu ili da nekome baš to predstavljate? Valjda nismo otišli tako daleko da je odgovor „ne“... Ipak, provlači se nit sumnje – ljudi gaze sve pred sobom da bi stigli do svog cilja. Ne osvrću se i nije ih briga koga su iza sebe ostavili.

Nameće se još nekoliko zanimljivih pitanja. Da li biste se zbog svojih prijatelja menjali? Da li biste im se, makar povremeno, prilagođavali? Da li je to možda jedan od načina da im pokažete da vam je zaista stalo? Ako mene pitate, to je zaista neophodno, ali ko mene pita... Ko bilo koga pita? To je vaša lična volja. A Suzana kaže da smatra da je nekim ljudima iskren prijatelj jer ih je prihvatila onakvima kakvi jesu, bez potrebe da ih menja.

Da li vi smatrate da je potrebno da vam prijatelji kažu "hvala", kada im izađete u susret, pomognete, ili se to nekako podrazumeva? Možda nije zgoreg. Ali, da li biste se uvredili da to ne urade? Da li ste onda zaista toliko bliski? Dostojevski je rekao: "Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah misliš na zahvalnost, onda nisi darovao, vec prodao!"

Da li se iskreni prijatelji svađaju? Ponekad čak i onako ozbiljno? Da li je u tom slučaju, za razliku od "hvala", nezaobilazno jedno "izvini"? I te kako... I to pravim drugovima ne bi trebalo da predstavlja problem da prevale preko usta, pa cak ni danas. Niti onome kome se izvinjavaš da to prihvati... Jer prijateljstvo podrazumeva ogromne količine razumevanja i ljubavi... Da, i ljubavi... Moraš na sve načine voleti onoga s kim si na tako povezan... I dobre i loše strane njegove ličnosti. Miljana je u pravu kada kaže: "Pravi prijatelji uvek su jedan uz drugog, najbolji su savetnici jedan drugom, i podnose i nečije mane kao što cene vrline, oproste sitne greške i prestupe..."

„Da li si svom prijatelju čist vazduh, samoća, hleb i lek?“

Ako je vaš odgovor na ovo pitanje koje nam je postavio Niče potvrdan, ali i potpuno iskren, onda ste davno otkrili tu formulu... A tako je jednostavna... Ili je to ipak tako teško?

Sve se, na kraju, svodi na jedno.

"Cešće se sahranjuju prijateljstva nego prijatelji." - Mirabo

Ali, ipak, nije da ih nema.

Nazad na vrh Ići dole
It's ana bitch?
Admin foruma!!!
Admin foruma!!!
It's ana bitch?

O prijateljstvu... Empty
PočaljiNaslov: Re: O prijateljstvu...   O prijateljstvu... Icon_minitimeSub Avg 01, 2009 3:58 pm

Ne može se sasvim opisati ni to osećanje ni ta pojava. To je nešto što ispunjava i srce i dušu, daje najlepši osećaj sigurnosti i retko se nalazi - to je prijateljstvo. Naći pravog prijatelja veće je blago od bilo kog na svetu. Danas su ljudi mnogo više okrenuti sebi i retko ko bi sve dao za neku osobu sa kojom nije u srodstvu i prema kojoj nema nikakvu obavezu. Međutim, postoje oni, retki, ali ipak postoje, koji su vredni pažnje. Ti ljudi se u današnje vreme skoro nikada ne sreću, ali ko naiđe na takvu osobu, taj je zaista srećan. On može dobiti bezuslovnog prijatelja, nekoga ko je jednostavno uvek tu, pa čak i ako nije prisutan fizički. Ja sam imala sreću da budem od onih koji su pronašli pravog prijatelja. Možda više nikada neću upoznati osobu koju ću toliko ceniti i voleti kao mog najboljeg druga. Zapravo kažem “najboljeg druga” jer se samo tako kaže. Velika je razlika između drugarstva i prijateljstva. On je prijatelj koji je nekada bio samo drug. Moje poverenje je veoma teško zadobiti, ali on je uspeo i zaista smatram da je vredan svakog truda i svake žrtve. Kada mi je podrška bila najpotrebnija, kada sam mislila da moj život nema smisla i kada je moj svet bio srušen, on je bio tu. Pun razumevanja, pomogao mi je da počnem ispočetka i iz ono malo temelja što je ostalo, podignem zidove, ponovo. Lepo je znati da uvek postoji neko ko te voli i ko jet u, čak i ako te svi napuste. Neki kažu da to ne postoji i da ne može postojati osoba kojoj se može u potpunosti verovati, neki pak tvrde da se prijateljstvo ne može javiti među osobama različitog pola, mnogi imaju razne predrasude i malo je onih sa verom u prijateljstvo. Ja razumem sve te ljude jer sam i ja to mislila dok nisam iskusila tako nešto. Većina smatra da i razgovori ne mogu biti iskreni i da se duša ne može otvoriti kompletno ako su prijatelji različitih polova, ali ja se ne slažem. Prijateljstvo je nešto što ne bira članove, ni po polu, niti po bogatstvu, kao ni po lepoti. Zaista, ne znam na koji način to da opišem, prosto nema dovoljno reči za opisivanje nečega tako moćnog i čistog. Postoje ljudi koji ne umeju da sačuvaju prijateljstvo, pa kasnije pate zbog toga i sami bivaju povređeni. Oni su se jednostavno vodili nekim trenutnim osećanjima, bez ikakvog razmišljanja o posledicama. Nekada je prijateljstvo vredno velikih odricanja i žrtvi. U prijateljstvu ne treba samo uzimati već i davati i to u najvećoj mogučoj meri. Svima želim da bar jednom u životu iskuse pravo prijateljstvo jer će im mnogo promeniti život. To će, takođe, biti jedna od najlepših, ako ne i najlepša stvar koja im se dogodila. I tek da svi znaju: Treba voleti, jer u ovom surovom vremenu samo ljubav, porodica i prijateljstvo čine život i spasavaju od svih koji vam žele loše, a što se mog prijateljstva tiče, mogu da kažem samo: HVALA!!!
Nazad na vrh Ići dole
It's ana bitch?
Admin foruma!!!
Admin foruma!!!
It's ana bitch?

O prijateljstvu... Empty
PočaljiNaslov: Re: O prijateljstvu...   O prijateljstvu... Icon_minitimeSub Avg 01, 2009 4:00 pm

EKSERI U OGRADI

Jednom bese jedan mali decak koji je imao losu
narav. Njegov otac mu je dao
kesu punu eksera i rekao mu je da svaki put kad
pobesni i izgubi kontrolu
nad sobom, da zakuca jedan ekser u ogradu.

Prvoga dana decak je zakucao 37 eksera na ogradu.
Tokom sledecih
nekoliko meseci on je naucio da kontrolise svoj bes
i broj ukucanih eksera
se smanjivao.Otkrio je da je lakse kontrolisati
svoju narav, nego zakucavati
eksere u ogradu.

I tako je dosao dan, da tokom celog dana nije
pobesneo. On je rekao to svom
ocu, a otac mu je rekao da svakoga dana koga bude
uspeo da kontrolise svoje
ponasanje,da iz ograde iscupa jedan ekser.

Dani su prolazili i jednoga dana decko je bio u
stanju da kaze svom ocu da
je pocupao sve eksere. Otac je uzeo sina za ruku i
odveo ga do ograde. Otac
je rekao:"Dobro si to uradio,
sine moj, ali pogledaj sve te rupe u ogradi. Ograda
vise nikad nece biti
ista. Kada u besu kazes neke stvari, one ostavljaju
oziljak, kao sto su ove
rupe u ogradi.
Mozes coveka ubosti nozem i izvuci noz i posle toga
nije vazno koliko puta
kazes da ti je zao, rane ostaju."

Verbalna rana je isto toliko bolna kao i fizicka.
Prijatelji su zaista vrlo
retki dragulji, oni cine da se smesis, ohrabruju te
da uspes u necemu, oni
su spremni da te saslusaju, da podele tvoj
bol, imaju lepe reci za tebe i uvek im je srce
otvoreno za tebe.
Nazad na vrh Ići dole
It's ana bitch?
Admin foruma!!!
Admin foruma!!!
It's ana bitch?

O prijateljstvu... Empty
PočaljiNaslov: Re: O prijateljstvu...   O prijateljstvu... Icon_minitimeSub Avg 01, 2009 4:15 pm

Imati prijatelje iskrene i prave znači imati nekog ko neće da ti se „kezi“ šta god da uradiš i ko te neće uvek tapšati po ramenu u stilu „kako si lep i pametan“. Prijateljstvo je kritika koju često ne prepoznamo na pravi način i prave prijatelje proglasimo neprijateljima.

Prijateljstvo se ne može definisati jer to nije matematika gde dva i dva uvek daju četiri. Prijateljstvo nije mera za koju postoji formula i jednačina kako se do njega dolazi.

Prijateljstvo je prijateljstvo i ništa više.
Nazad na vrh Ići dole
It's ana bitch?
Admin foruma!!!
Admin foruma!!!
It's ana bitch?

O prijateljstvu... Empty
PočaljiNaslov: Re: O prijateljstvu...   O prijateljstvu... Icon_minitimeSub Avg 01, 2009 4:16 pm

Sad sam shvatio: to je prijateljstvo,ljubav prema drugome. Sve drugo može da prevari to ne može. Sve drugo može da izmakne i ostavi nas puste,to ne može,jer zavisi od nas Ne mogu da mu kažem : budi mi prijatelj. Ali mogu da kažem, bicu ti prijatelj.
Ali, bilo ovako ili onako,u njegovo prijateljstvo nisam mogao sumnjati. Zavolio sam ga, znam po tome što mi je postao potreban,što nisam zamjerio nicemu ma šta da je rekao ili ucinio, i što mi je sve njegovo postalo važno.
Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razloge.
Pa ipak to cinim, makar samo zato da još jednom pomenem covjeka koji je unio toliko radosti u moj život. Pitao sam ga jednom,kako to da je baš meni poklonio svoje prijateljstvo. Prijateljstvo se ne bira,ono biva ko zna zbog cega kao ljubav… A ništa ja nisam poklonio tebi vec sebi…

Nazad na vrh Ići dole
It's ana bitch?
Admin foruma!!!
Admin foruma!!!
It's ana bitch?

O prijateljstvu... Empty
PočaljiNaslov: Re: O prijateljstvu...   O prijateljstvu... Icon_minitimeSub Avg 01, 2009 4:17 pm

Imale smo toliko lijepih a i ruznih trenutaka u zivotu.Upoznala sam je kad joj je bilo najteze,prekinula je sa momkom za kojeg se namjeravala udati.Satima smo pricale o istoj temi ,ponavljale se,a ona je patila,mrzila zivot,nije imala volju nizasto…Dok sam radila razmisljala sam „sta trebam da uradim da joj vratim osmijeh na lice?“.Bilo mi je stalo do njene srece,ne znam zasto,vjerovatno zato sto sam je zavoljela,uzivala sam u nasim trenucima iako smo bile dva razlicita svijeta.Ja vjecni optimista,a ona pesimista.Medutim,nenadano sam izgubila mamu,nebo mi se srusilo na glavu,mislila sam da cu umrijeti.Nocima nisam mogla spavati,plakala sam,gubila volju za sve…ali znala sam da moram biti jaka zbog svog brata.Nazalost,moja prijateljica nikad nije dosla da me pita kako se osjecam?A toliko mi je trebala.I dok bih sa njom pricala u rijetkim trenucima,nisam znala sta joj trebam reci?Ja sam se davala u prijateljstvu,dijelila bol sa svojim prijateljima,bila tuzna kad i oni ali sad…kad mi trebaju ja sam prokleto sama.I vise nisam sigurna da li postupam ispravno?Mozda se trebam vise bazirati na sebe nego na druge ljude???
Nazad na vrh Ići dole
It's ana bitch?
Admin foruma!!!
Admin foruma!!!
It's ana bitch?

O prijateljstvu... Empty
PočaljiNaslov: Re: O prijateljstvu...   O prijateljstvu... Icon_minitimeSub Avg 01, 2009 4:18 pm

* Ko ima jednog prijatelja taj je bogat, ko ima dve prijatelja taj je miljenik bogova, a ko misli da ima tri taj je budala.
* Prijatelj se lako nade kad se peva i veseli, ali kad ti tonu lade vidiš ko ti dobro želi.
* Naše je prijateljstvo poput dvorca od peska: teško ga je izgraditi, lako uništiti, prekrasno obnoviti!
* Prijatelji su kao gromobrani - dok ne pocne oluja ne mislimo dovoljno na njih.
* "Mnogi ljudi ce ti prolaziti kroz zivot, ali samo pravi prijatelji ce te voljeti i ostaviti trag u srcu."
* Prijateljstvo, su zvijezda koje život krase..... zato ih treba cuvati da se nikad ne ugase!!!!!!!!
* Nikoga ne možeš natjerati da te voli. Jedino što možeš uciniti je da dopustiš biti voljen. I nije najvažnije što imaš na putu života vec koga imaš na putu života.
* Za prijateljstvo neznaš da ga imaš dok ga ne izgubiš.
* Pogledaj me barem jednom, ispuni mi ovu želju, jer ja te još uvijek volim moj najbolji prijatelju.
* Ako se ikad sretnemo, pružit cemo ruke kao prijatelji stari. Dignut cemo cašu za one koji se vole, jer mi to nismo znali.
* A ko te netko pita od naše lubavi šta smo hteli, ti im reci da smo bili najbolji prijatelji.
* Prijateljstvo je poput kule od pijeska. Teško ga je sagraditi, a lako izgubiti!
* Nase prijateljstvo mi toliko znaci-kad se ti places i ja se placem, kad se ti smijes i ja se smijem, kad ti skocis s zgrade ja pogledam dolje i opet se smijem!
* Nemoj me zaboraviti niti kada odeš daleko, kada sjecanja izblijede i kosa posijedi, sjeti se mene i moje recenice: SAMO PRIJATELJ COVJEKU NAJVIŠE VRIJEDI! )
* Tolko na svjetu ljudi a prijatelja nemam .... Mozda i bolje ovako jerbo svako samo zlo sprema !!!
* Kad zelite snekim da se druzite prvo ga iskusajte kakav je, prije nego mu tajne otkrijete!!
* 1000 je suza u mojim ocima bilo, 1000 je zelja koje mi zivot nije ispunio, malo je ljubavi koju osjecaju svi, a još manje takvih prijatelja KAO STO SI TI!
* Vrijeme ide, sta nam zivot znaci, zajedno bi bili i bolji i jaci, ali zivot nisu snovi puni zelja, do smrti u meni imas prijatelja...
* Ako ti ikad gorko zaplace oko, ako te neko povrijedi duboko, ako ti ikad zadrhti dusa, ako nema ko da te slusa, ako ikad vrisnes u snu, nazovi me i ja bicu tu!
* Meni mozes reci sve, sve tajne i sve strahove, ljubavi bolne i srusene sne, meni mozes priznati sve, i kada si sretna i kada te boli, znaj da te tvoja drugarica voli.
* Muško i žensko nikad nemogu biti prijatelji... samo se mogu je...ti!
* Kad god tebe i mene nema, drugima smo najveca tema. Zele da nas raskinu hoce da nas ukinu.
* Ako ti nista neznacim ja, bar me ne jebi sa svijuh strana. Srce najvise pati kad prijatelja ne moze da shvati.
* Hej ba zasto se nejavis nekada ti znas moj broj prijatelju moj.
* M.O. možda je ludo da te volim, možda ponizno da za ljubav molim al´jednog dana kada shvatiš rijeci moje saznat ceš da si izgubio nešto što je moglo biti tvoje!
* Ako jednom budes sam, ostavljen i slomljen zivotom, ako ti suze poteku niz lice, ako se u svemu razocaras, uvijek cu bit uz tebe, jer moje je ime PRIJATELJ!!!
* Kad covjek na los karakter promjeni od njega treba bjezati i samoga pustiti dok neshvati sta prijateljstvo znaci.
* Prijetelja nemas danas, trazi se kod neprijetelja spas!!!! (Nemoj nikad to da radis)
* Prijatelja lako nac sve jedan do drugoga samo cekaju nekoga. Koga ce u propast dovest i sa sobom u sramotu odvest.
* Kad god sam te trebao bio si tu, ali na ovom svjetu je tolko dusmana da nam prijateljstvo razvaljuju.
* Prijateljsto zlato vrjedi i zato budi iskren i ne stedi!!
* Covek je bogat onoliko koliko ima prijatelja.
* Ljubav je slijepa, prijateljstvo se trudi da nista ne vidi.
* Jedna munja ne znaci nista na nebu u kojem su urezane godine, snovi i druženja, jer ljubavi dolaze, bivaju i gube se, a prijatelii traju kao i vjecnost... PUSTA!
* Prijateljstvo je kao ptica u kavezu, ako ne paziš na nju odletjet ce!
* Ljubav je velika, ali prijateljstvo je još vece. Ljubavi dolaze i odlaze, a samo pravi prijatelji ostaju!

Nazad na vrh Ići dole
It's ana bitch?
Admin foruma!!!
Admin foruma!!!
It's ana bitch?

O prijateljstvu... Empty
PočaljiNaslov: Re: O prijateljstvu...   O prijateljstvu... Icon_minitimeSub Avg 01, 2009 4:32 pm

Prijatelje stvara sreća, a nesreća provjerava

»Ako te prihvatim onakvim kakav jesi, učinit ću ti loše. Međutim, ako se prema tebi odnosim kao da si ono što si sposoban postati, pomoći ću ti da to postaneš«, riječi su poznatoga njemačkog pisca Johanna Wolfganga Goethea. Međutim, kod mnogih se shvaćanje prijateljstva zaustavlja upravo na prihvaćanju drugih onakvima kakvi jesu. Ali, je li to dovoljno kada među prijateljima nastanu problemi i svađa? Najčešći uzrok kušnji prijateljstva upravo je svađa. Prijateljstva najčešće pucaju zbog neiskustva i nezrelosti u rješavanju problema. Unatoč tomu, svađa je i pravi povod da se nešto nauči o prijatelju ili prijateljici. »Prijatelji se kroz vatru kušaju«, rekli su stari Latini. Svađa obično može nastati kada nastanu velike razlike između dvoje dugogodišnjih prijatelja, ako se zaljube u istu osobu, ako dođe do nesporazuma, ako se gube zajedničke karakteristike ponašanja i načina življenja, zajednički interesi, ako se ima sve manje i manje vremena... Kako postupati nakon svađe? Prva reakcija je »durenje«, ne želja da se osobe pomire. Nakon toga slijede tračevi i biranje »lijepih« riječi za prijatelja. To je znak nezrelosti koja se s iskustvom savladava. Pravi prijatelji se nakon svađe suoče s iskrenim razgovorom u kojem su spremni mirno i iskreno iznijeti svoj kut viđenja stvari te saslušati drugu stranu. Pritom nije važno tko je kriv niti čekati da onaj tko je započeo svađu pozove na razgovor. Nakon takva razgovora može se vidjeti koliko je svađa uistinu bila potrebna, a drugi put kad nastanu problemi, velika je vjerojatnost da će svađu zamijeniti iskreni prijateljski razgovor koji će za posljedicu imati upravo Goetheovu misao s početka teksta. Kakav god bio uzrok problema, uvijek je dobro imati na umu činjenicu da su pravi prijatelji rijetki i dragocjeni, te da ih ne treba bez razloga zanemarivati ili čak izgubiti jer prijatelje stvara sreća, a nesreća samo provjerava.
Nazad na vrh Ići dole
It's ana bitch?
Admin foruma!!!
Admin foruma!!!
It's ana bitch?

O prijateljstvu... Empty
PočaljiNaslov: Re: O prijateljstvu...   O prijateljstvu... Icon_minitimePon Avg 03, 2009 12:06 am

...Vaš je prijatelj zadovoljenje vaših potreba.
On je vaše polje koje zasijavate s ljubavlju, a žanjete sa zahvalnošću.

On je vaša trpeza i vaše ognjište.
Jer dolazite k njemu gladni, i ištete od njega spokoja.

Kad vaš prijatelj iznosi svoje mišljenje, ne bojite se reći "ne", niti se suzdržavate od "da".

I kad on ćuti, vaše srce ne prestaje osluškivati njegovo srce;

Jer, bez reči, u prijateljstvu, sve se misli, sve čežnje, sva iščekivanja rađaju i dele s radošću koja se ne izvikuje.

Kad se opraštate s prijateljem, ne žalostite se;
Jer, što najviše volite u njemu, može biti jasnije kad je odsutan, kao što je planina planinaru jasnija iz doline.

I neka u prijateljstvu ne bude druge svrhe osim produbljivanja duha.

Jer, ljubav koja ne traži ništa drugo do objašnjavanja vlastite tajne nije ljubav nego bačena mreža: hvata samo što je beskorisno.

I neka vaše najbolje bude za prijatelja.
I ako mora upoznati vašu oseku, neka upozna i vašu plimu.

Jer, šta vam je prijatelj ako ga tražite da s vama ubija vreme?

Potražite ga uvek da oživite vreme.
Jer, njegovo je da vam ispuni potrebu, a ne prazninu;

I neka u slatkoći prijateljstva bude smeha, i deobe radosti.

Jer, u svežini sitnica srce nalazi svoje jutro i okrepljuje se
Nazad na vrh Ići dole
Ksenija xD
Admin foruma!!!
Admin foruma!!!
Ksenija xD

Broj poruka : 684
Godina : 28

O prijateljstvu... Empty
PočaljiNaslov: Re: O prijateljstvu...   O prijateljstvu... Icon_minitimePon Avg 03, 2009 12:34 am

Crv u jabuci

Danas sam jeduci jabuku shvatila nesto sto vi vec verovatno ...
Ali eto, meni je ta jabuka promenila misljenje sa kojim se borim danima.
Cinjenica je da na ovom svetu imam svakakvih ljudi, dobrih, losih, mesanaca
E sad kako izbalansirati misljenja stavove shvatanja toleranciju prema svema tome ...

Daklem, pomenuta jabuka, mi je samo ukazala da u svakom zlu postoji nesto dobro ...
Jabuka je bila crvljiva, tj mali ljigavi crvic e grickao jednu stanu jabuke, ali je zato njena druga strana bila izuzetno socna i lepa ...
Iako sam se neko vreme razmisljala da li da je smazem ili samo gledam donela sam pravu odluku

U prevodu, mozda ti neka osoba ne odgovara u nekom smislu, mozda u njoj postoji neki mali crv koji ti ide na nerve, e ako naucis kako da ne obracas paznju na njega, ako naucis da budes svesna njega, njegovog postojanja, zivot ce ti garant biti lepsi, jer ces od silnog izbegavanja odredjenih ljudi shvatiti da tu moze biti i nesto vise, neko prijateljstvo koje ce obome odgovarati, koja ce prihvatiti tebe bas takvog kakav si - jer svako od nas ima u sebi nekog malog crvica koji nekima smeta
Nazad na vrh Ići dole
https://drugarstvo.serbianforum.info
It's ana bitch?
Admin foruma!!!
Admin foruma!!!
It's ana bitch?

O prijateljstvu... Empty
PočaljiNaslov: Re: O prijateljstvu...   O prijateljstvu... Icon_minitimePon Avg 03, 2009 3:03 am

Prica o vrabcu

Sedi vrabac u polju i posmatra kravu kako pase.
U zlo doba krava obavi fiziolosku potrebu i po*ere se na vrapca.
Vrabac, onako mali, zatrpan gomilom go*ana, poce da se koprca, pokusavajuci da izadje.
U tom naidje macka, izvadi ga i ... pojede.

1. POUKA: Ne misli ti svako zlo ko ti se*e po glavi.
2. POUKA: Bolje je biti u go*nima do guse, nego samo do kolena.
3. POUKA: Nije ti prijatelj svako ko te iz go*ana vadi.
Nazad na vrh Ići dole
Ksenija xD
Admin foruma!!!
Admin foruma!!!
Ksenija xD

O prijateljstvu... Empty
PočaljiNaslov: Re: O prijateljstvu...   O prijateljstvu... Icon_minitimePon Avg 03, 2009 3:07 am

Jedan profesor je drzao predavanje svojim studentima. Doneo je teglu za dzem i napunio je lopticama za golf do vrha. Kada je pitao svoje studente da li je tegla puna, odgovorili su da jeste. Onda je sipao sitne kamencice, koji su usli u prazan prostor oko loptica za golf. Ponovo je postavio pitanje da li je tegla puna i studenti su odgovorili da jeste.
Kada je sipao saku peska preko svega toga, pesak je popunio sitne praznine, a studenti su ponovo odgovorili da je tegla puna. Onda je profesor sipao kafu, koja je sve to natopila. Definitivno, tegla je sada bila puna.
Onda je profesor rekao:
Ova tegla je vas zivot. Loptice za golf su sve najvaznije stvari u vasem zivotu, kao sto su porodica, ljubav, prijatelji. Mali kamencici su posao, auto, kuca, a pesak je sve ostalo, kao sto je ciscenje kuce, popravka ves masine, popravka auta... Ako prvo stavite pesak ili kamencice, nece biti mesta za loptice za golf. Onda nikada necete imati mesta u svom zivotu za one stvari koje su vam najvaznije. Ako se velike i vazne stvari uklone iz vaseg zivota, onda vam ostaju one male, ali ne sustinski vazne.
Zato, budite veoma kriticni u svom zivotu. Kucu uvek mozete pocistiti. Vodite racuna o prioritetima, jer sve ostalo je kao pesak.
A onda je jedan student zapitao. Sta je sa kafom. Profesor je odgovorio:
Ti si veoma pametan momak i poenta mog predavanja je upravo u kafi. Bez obzira koliko ti se zivot cinio prepun od svega onoga sto ga cini, uvek postoji jos malo prostora da se setis svojih prijatelja i popijes solju kafe sa njima.
Nazad na vrh Ići dole
It's ana bitch?
Admin foruma!!!
Admin foruma!!!
It's ana bitch?

O prijateljstvu... Empty
PočaljiNaslov: Re: O prijateljstvu...   O prijateljstvu... Icon_minitimePon Avg 03, 2009 3:07 am

Neprijatelj i prijatelj

Sužanj osuđen na večno zatočenje izvukao se iz tamnice i nadao u strmoglav breg...Za njim u stopu krenula je potera.
Trčao je iz sve snage.. Gonici su počeli da zaostaju. Ali pred njim se isprečila reka sa strmim obalama, uska, no duboka reka...A on nije znao da pliva!
S jedne obale na drugu prebačena je tanka, trula daska. Begunac je već stupio na nju nogom... Ali dogodilo se da su se tu kraj reke iznenada stvorili: najbolji njegov prijatelj i najljući njegov neprijatelj.
Neprijatelj ne reče ništa i samo skrsti ruke; zato priatelj kriknu što igda može:
- Zaboga! Šta to radiš? Osvesti se, bezumniče! Zar ne vidiš da je daska sasvim istrulela! Slomiće se pod tvojim teretom- i ti ćeš neizbežno poginuti!
- Ali drugog prelaza nema...čuješ li poteru? Očajnički zastenja nesrećnik i stupi na dasku.
- Neću dozvoliti ! ...Ne, neću dozvoliti da pogineš!
-Zavapi revnosni prijatelj i izvuče ispod nogu begunca dasku.
- Ovaj istog časa bućnu u burne valove i potonu.
Neprijatelj se zadovoljno nasmeja i ode; a prijatelj sede na obalu i poče gorko plakati za svojim sirotim prijateljem!
Međutim, nije ni pomišljao da krivi sebe za njegovu smrt ni za tren.
- Nije me poslušao! Nije poslušao ! šaputao je utučeno.
- Uostalom-izusti na kraju. – On je ionako bio osuđen da se celo života muči u užasnoj tamnici. Barem sada ne pati ! Sad mu je lakše! Znači, tako mu je suđeno!
A ipak mi je žao, ljudski!
I dobra duša nastavi da neutešno rida za svojim zlosrećnim prijateljem
Nazad na vrh Ići dole
It's ana bitch?
Admin foruma!!!
Admin foruma!!!
It's ana bitch?

O prijateljstvu... Empty
PočaljiNaslov: Re: O prijateljstvu...   O prijateljstvu... Icon_minitimePon Avg 03, 2009 3:08 am

Ovo je filozofija Charlesa Schultza, tvorca "Peanutsa" i Charlie Browna. Ne morate zaista odgovarati na pitanja. Samo pročitajte tekst do kraja i shvatićete poruku.

1. Nabrojite petoricu najbogatijih ljudi na svetu.
2. Nabrojite zadnjih pet pobednika u golfu.
3. Nabrojite imena zadnjih pet Miss Worlda.
4. Nabrojite desetero ljudi koji su dobili Nobelovu ili Pulicerovu nagradu.
5. Nabrojite dobitnike Oscara za najboljeg glumca i glumicu u zadnjih pet godina.

I, kakav je rezultat?
Stvar je u tome da malo nas pamti jučerasnje senzacije. Ovo nisu gubitnici, radi se o najboljima na svom području. No, pljesak utihne. Nagrade izgube sjaj. Postignuća padaju u zaborav. Pohvale i povelje pokapaju se skupa s njihovim dobitnicima.

Evo još pitanja, da vidimo kako ćete sada proci.

1. Nabrojite par učitelja koji su vam pomogli u školi.
2. Nabrojite tri prijatelja koji su vam pomogli kad vam je bilo teško.
3. Nabrojite petoro ljudi od kojih ste nešto važno naučili.
4. Razmislite o par ljudi koji su učinili da se osećate važnim.
5. Razmislite o petoro ljudi s kojima se rado družite.

Lakše?
Pouka: Ljudi koji vaš život čine drugaćijim nisu oni s najviše diploma, najviše novaca ili najviše nagrada. To su ljudi kojima je stalo.
Nazad na vrh Ići dole
It's ana bitch?
Admin foruma!!!
Admin foruma!!!
It's ana bitch?

O prijateljstvu... Empty
PočaljiNaslov: Re: O prijateljstvu...   O prijateljstvu... Icon_minitimeUto Avg 04, 2009 2:32 am

Zahvalna sam vam, lazni prijatelji,

sto moju otvorenu dusu

za dobra ovog svijeta, pokri vama tama.

Na crnom pijedestalu mojih patnji

bicete i vi, da me podsjecate,

da bliza sam sada vama.

Nagradicu vas srca ranjenoga,

poklonicu vam zadnju suzu sto blista,

jer mi otvorite druge horizonte,

sa vaseg, grubog, ljudskog gledista.

Od svih mojih njeznih ideala,

osta samo hladna opomena jedna,

za buducnost da me sjeca,

da srca dobrota,

mora biti zarobljena

Nazad na vrh Ići dole
Ksenija xD
Admin foruma!!!
Admin foruma!!!
Ksenija xD

O prijateljstvu... Empty
PočaljiNaslov: Re: O prijateljstvu...   O prijateljstvu... Icon_minitimeUto Avg 04, 2009 5:15 pm

Cesto je najlepsa stvar koju mozemo da ucinimo kad nam prijatelj pati - da podelimo patnju sa njim,da budemo sa njim cak i kad nemamo da mu ponudimo nista drugo osim naseg prisustva,i cak i kada je i nama samo prisustvo bolno.- Skot Pek
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

O prijateljstvu... Empty
PočaljiNaslov: Re: O prijateljstvu...   O prijateljstvu... Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole

O prijateljstvu...
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Friendship :: Sve o prijateljstvu... :: Prijateljstvo...-
Skoči na: